Nintendo isimli ünlü oyun üreticisi tarafından doksanlı yılların sonunda video oyunu olarak piyasaya sürüldü. Oyun kısa sürede dünya çapında ünlenince anime ve sinema filmleri de yapıldı. İsmini "Pocket Monsters" (Cep Canavarları) sözcüklerinin kısaltmasından alan Pokemon'da; Pikachu, Bulbasaur, Charmander ve Squirtle başta olmak üzere onlarca farklı karakter vardı.
Dünyada hızlıca yayılan Pokemon çılgınlığından Türkiye de nasibini aldı. Türkiye, Pokemon'u 31 Ocak 2000'de Atv'de yayınlanmasıyla birlikte tanıdı.
Nintendo firması ekonomik krizden etkilenmiş, kepenkleri indirmek üzereyken, Pokemon ile işler tam tersine döndü. Pokemon çok sevilince, Pokemon karakterlerinin ticarete dökülmesi de fazla zaman almadı. İşte bunlar hep kapitalizm. 😃
Pokemon karakterleri kullanılarak binlerce farklı ürün üretildi belki ancak Türkiye'de hiçbir ürün taso etkisi yaratmadı. Tasolar cips paketlerinin içerisinden çıkardı. Ancak her paketin içinden çıkmazdı. O sebepten az mı cips paketleri avuçlamadık ? 😂
Kendini Pokemon sanarak 7. kattan atlayan 4 yaşındaki Ferhat, Türkiye'de Pokemon efsanesinin sonunu hazırladı. Ferhat'ın sadece ayağı kırıldı ancak uzmanlar Pokemon isimli çizgi filmin çocukları intihara sürüklediği, tasoların ise çocukları kumara alıştırdığını dile getirmeye başladı. Bu gerekçeleri haklı bulan RTÜK, Pokemon yayınlayan TV kanallarına ağır yaptırımlar uyguladı ve böylelikle Pokemon Türkiye'de yayından kaldırıldı. Daha sonraları Digimon, Yu-Gi-Oh gibi Pokemon benzeri yapımlar yayınlansa da, hiçbiri Pokemon etkisi yaratamadı.
0 yorum: